Пређи на главни садржај

Sarma-moje omiljeno jelo


Za pripremanje sarme potrebno je:

 Dve glavice kiselog kupusa
 700 grama mešanog mlevenog mesa
 150 grama pirinča
 300 grama suvih rebara
 300 grama suve slanine
 jedna veća glavica crnog luka
 dva cena belog luka
 so
 biber
 suvi začin(bez soli)
 ulje
 peršunov list

Priprema:

Da bi napravili smesu kojim ćemo puniti liske kupusa potrebno je:
iseći luk (crni i beli) i staviti da se prodinsta na malo ulja. Dodati mleveno meso, so, suvi začin, alevu papriku, peršunov list i biber po želji i dinstati ga petnaestak minuta. Dodati na kraju pirinač i fil je gotov.

Od glavice kiselog kupusa odvajati liske jednu po jednu i stavljati po jednu supenu kašiku smese u svaku, lisku uviti kao rolnicu i slagati u lonac. Kad iskoristimo sav fil u lonac gde smo slagali sarme nalijemo vode (ne previše).
Potom preko složene sarme stavimo suva rebra i suvu slaninu (koje smo prethodno probarili u posebnoj posudi i bacili vodu u kojoj su bareni) koji daju poseban i jedinstven ukus sarmi.Prekrijemo napunjen lonac sa liskama kiselog kupusa,pokrijemo poklopcem i ostavimo da se kuva jedno 3 do 4 sata  na umerenoj temperaturi (može i duže,što se sarma duže kuva to je ukusnija i bolja). 

Prijatno gurmani :) 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Pasulj sa suvim rebrima i slaninom

Potrebno je: 500 grama pasulja 300 grama suvih svinjskih rebara 200 grama suve slanine 2 glavice crnog luka 2 čena belog luka 2 kašike brašna 1 kašika masti 1 list lorbera 4-5 zrna bibera peršunov list aleva paprika so Priprema pasulja: Uveče pasulj otrebiti, oprati, staviti u lonac i naliti hladnom vodom. Sutradan prosuti vodu, ponovo naliti hladnom vodom i pristaviti pasulj da se kuva. Kada malo prokuva, ocediti i baciti vodu, pa naliti vrelom vodom. Dodati isečen crni i beli luk, list lorbera, biber u zrnu, suva rebra, prethodno oprana tolom vodom i suvu slaninu i  kuvati. Pasulj kuvati dok ne postane mekan, a potom ga zapržiti. U tiganj staviti mast ili ulje, zagrejati i dodati brašno. Kada brašno u zapršci porumeni, dodati pola kašičice aleve paprike, promešati, sipati u pasulj i ostaviti da se kuva na tihoj vatri još 5-6 minuta. Pri kraju kuvanja posoliti po ukusu i dodati malo sitno iseckanog peršunovog lista. P.S. Pasulj možete kuvati i sa svin...

Dobro dosli

Ovaj blog je napravljen u cilju zblizavanja svih onih koji zele da nauce da kuvaju, vec znaju da kuvaju i svih onih koji, pre svega,vole da jedu dobro... Na ovom blogu mozete postaviti recepte vasih omiljenih jela a takodje i pronaci recepte koje zelite... U tu svrhu ja cu licno svaki dan postavljati po jedan recept mojih omiljenih jela... Molim da ocenite svaki recept i da ostavite neki od vasih omiljenih. PRIJATNO GURMANI...:)